Διώξε την υγρασία

Είναι ζήτημα υγείας. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τους αφυγραντήρες!

Όλοι ξέρουμε πως η υγρασία προκαλεί προβλήματα στο σπίτι αλλά και στην υγεία μας, πράγμα όμως που μπορούμε να αποφύγουμε, με την αγορά μιας απλής συσκευής που μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα ζωής μας, άμεσα, εύκολα και οικονομικά.

Τι είναι ο αφυγραντήρας;

Οι αφυγραντήρες συλλέγουν την περίσσεια υγρασία στους κλειστούς χώρους, διατηρώντας την σε φυσιολογικά επίπεδα. Έτσι, προσφέρουν μια ευχάριστη και υγιή ατμόσφαιρα, απομακρύνοντας φυσικά και ορατά σημάδια υγρασίας, όπως μούχλα ή συμπύκνωση υδρατμών στα παράθυρα και βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών που επιδεινώνονται από την υψηλή υγρασία, όπως το άσθμα. Η χρήση του αφυγραντήρα κατά τους χειμερινούς μήνες, μπορεί επίσης να μειώσει τα έξοδα θέρμανσης, αφού ανεβάζει τη μέση θερμοκρασία του σπιτιού και δημιουργεί καλύτερες και πιο άνετες συνθήκες διαβίωσης, για όλους.

Τα τελευταία χρόνια, οι αφυγραντήρες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς αφού:

  • Έχουμε περισσότερη ανάγκη να ενισχύσουμε την υγεία μας και να προστατεύσουμε το αναπνευστικό μας σύστημα από βλαβερούς μικροοργανισμούς.
  • Η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη έχει ανέβει αρκετά, ανεβάζοντας μαζί της και τα επίπεδα υγρασίας ανά το παγκόσμιο.
  • Ακόμη κι αν δεν είναι αποπνικτική η ατμόσφαιρα του σπιτιού λόγω υγρασίας, τα ανεβασμένα επίπεδα καταστρέφουν βαφές, ξύλινες επιφάνειες, δάπεδα, έπιπλα, υφάσματα και άλλα πολλά.

Τι πρέπει να προσέξω όταν επιλέγω αφυγραντήρα;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή ενός αφυγραντήρα. Σημαντικό είναι να ξέρεις τι ακριβώς χρειάζεσαι, για να επιλέξεις τη συσκευή που ταιριάζει απόλυτα στις δικές σου ανάγκες και συνθήκες.

  1. Το μέγεθος και η συχνότητα χρήσης του χώρου

Υπάρχουν συσκευές για μικρούς αλλά και μεγάλους χώρους. Πρόσεξε τα τετραγωνικά μέτρα κάλυψης του αφυγραντήρα αλλά και τη δυνατότητα άντλησης του αέρα ανά ώρα. Ένας χώρος που κατοικείται και αερίζεται συχνά έχει μικρότερες απαιτήσεις από ένα κλειστό χώρο με μειωμένο αερισμό.

  1. Λειτουργία Ιονισμού

Αν στο σπίτι κατοικούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένοι, συστήνεται η χρήση αφυγραντήρα με λειτουργία ιονισμού. Ο ιονιστής εξασφαλίζει υψηλότερη ποιότητα αέρα, αφού απελευθερώνει ιόντα που απαλλάσσουν το χώρο πιο αποτελεσματικά από χοντρή και λεπτή σκόνη, βακτηρίδια μούχλας και μικρόβια.

  1. Στάθμη θορύβου

Αν θα τοποθετήσεις τον αφυγραντήρα σε υπνοδωμάτιο ή έχεις ιδιαίτερη ευαισθησία στο θόρυβο, επίλεξε συσκευή με χαμηλή στάθμη θορύβου (37-42dB), ή επιλογή ενεργοποίησης λειτουργίας «silence» για βραδινή χρήση.

  1. Καθαριστής αέρα

Αν ο χώρος χρησιμοποιείται από άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή αλλεργίες, επίλεξε καθαριστή αέρα που φιλτράρει σκόνη, τρίχες κατοικίδιων, γύρη καθώς και διάφορα βακτήρια και ιούς.

  1. Ειδική λειτουργία για στέγνωμα ρούχων

Πολλοί χρησιμοποιούν τον αφυγραντήρα τους για να στεγνώσουν τα ρούχα, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Αν δεν έχει όμως συγκεκριμένη λειτουργία, ο αφυγραντήρας υπερλειτουργεί με αποτέλεσμα να στεγνώνουν υπερβολικά τα ρούχα και να καταστρέφεται το ύφασμα και η ελαστικότητά τους. Αν σε ενδιαφέρει η διπλή αυτή χρήση του αφυγραντήρα, φρόντισε να επιλέξεις συσκευή με ειδική επιλογή λειτουργίας για στέγνωμα ρούχων, που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για καθαρά, μυρωδάτα και απαλά ρούχα, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι αφυγραντήρες δεν είναι πολυτέλεια. Είναι πλέον καθημερινή και επιτακτική ανάγκη. Διάλεξε το δικό σου, και δώσε… άλλο αέρα στο σπίτι σου!

<