Απολαύστε την Τσικνοπέμπτη… σε όλο της το μεγαλείο

Πώς να προετοιμαστείς για ένα ολοκληρωμένο picnic, παρά για ένα γρήγορο μπάρμπεκιου 🍽

Στην Κύπρο, θα χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε δικαιολογία για να μαζευτούμε με φίλους πάνω από μια φουκού και να ψήσουμε λίγο ζουμερό κρέας. Γι' αυτό η Τσικνοπέμπτη για εμάς έχει γίνει κάτι σαν εθνική εορτή. Τι κι αν θα πρέπει να ξυπνήσουμε πρωί για να πάμε στο γραφείο, τι κι αν ακόμα έχουμε δουλειά και τα σχολεία είναι ανοιχτά την επόμενη μέρα, το μυαλό μας, τέτοια μέρα κάθε χρόνο, βρίσκεται στο ψητό κρέας από την ώρα που ξυπνάμε.

Φυσικά, αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα είναι ότι όλοι προσπαθούμε να κάνουμε τα πράγματα λίγο πιο γρήγορα αυτή την ημέρα. Ο ενθουσιασμός μας να βάλουμε τη σωστή ποσότητα των κάρβουνων ή να έχουμε τη σωστή θερμοκρασία για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε το ψήσιμο το συντομότερο ενώ το τσιμπολόγημα πάνω από την φουκού, κυριαρχεί, έχει ως αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να είμαστε ήδη χορτάτοι και έτοιμοι για έναν… υπνάκο, πριν ακόμη να αρχίσει καν το κανονικό φαγοπότι.

Γι’ αυτό, φέτος σας προτείνουμε να δείτε την Τσικνοπέμπτη ως ευκαιρία για «πικνίκ» και όχι μόνο ως μια μέρα για ψήσιμο στα κάρβουνα. Μην ανησυχείτε… θα υπάρξει και ψήσιμο, αλλά αν αλλάξετε λίγο τρόπο σκέψης, ίσως δε νιώσετε την ανάγκη να βιαστείτε και να τσιμπολογάτε τα πάντα προτού μπουν στο τραπέζι.

Κρατήστε το φαγητό σας ζεστό

Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστείτε είναι έναν ποιοτικό θέρμο φαγητού για να παραμείνει ζεστό το φαγητό, ενώ εσείς ετοιμάζετε ακόμα περισσότερο! Καθώς οι ανοξείδωτες κατσαρόλες μας είναι τόσο οικονομικά προσιτές, μπορείτε να χαρίσετε στον εαυτό σας 2 ή 3 διάφορα μεγέθη, ώστε να κρατήσετε το κοτόπουλο, το χοιρινό, το μοσχάρι κ.λπ., φρεσκότατα.

Σερβίρουμε κατευθείαν από τη σχάρα

Όταν τελειώσουν τα κρέατα, είναι ώρα να ψήσουμε τα λαχταριστά «τσιμπήματα», τα οποία δεν χρειάζονται πολύ χρόνο, όπως λουκάνικα, χαλούμι, λαχανικά και πίττα. Μόλις ετοιμαστούν, τότε βγάζετε τις  πιατέλες σερβιρίσματος. Είναι ιδανικές για φαγητά που θα πάνε από το γκριλ απευθείας στο τραπέζι. Αν όμως ανησυχείτε μήπως κρυώσει το φαγητό, ή ότι όλοι θα ξεκινήσουν το τσιμπολόγημα και τίποτα δεν θα μείνει πριν καθίσετε στο τραπέζι, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δίσκους αλουμινίου, που κρατούν τη θερμοκρασία αλλά και μακριά τους… λιγούρηδες, μέχρι να έρθει η ώρα του «επίσημου» γεύματος.  

Ώρα για φαγητό

Αν ακολουθήσατε τις συμβουλές για πικνίκ-στυλ Τσικνοπέμπτη, τότε όταν έρθει επιτέλους η ώρα να καθίσετε στο τραπέζι, θα έχει ανοίξει για τα καλά η όρεξή σας και το τελευταίο πράγμα στη λίστα για να ανησυχείτε είναι τα σερβίτσια. Καθώς το φαγητό σας θα εντυπωσιάσει, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το καλό σας το σερβίτσιο. Κρατήστε το στο ντουλάπι σας για μια άλλη περίπτωση και επενδύστε σε μερικά πιάτα καθημερινής χρήσης, που δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε, ειδικά με όλα αυτά τα παιδιά να τρέχουν τριγύρω.

Εάν θέλετε να ανεβάσετε τις πρακτικές σας δεξιότητες στο σερβίρισμα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε οικολογικά πιάτα και ποτήρια μιας χρήσης, καθώς και ξύλινα πιρούνια και εντυπωσιακά κοφτερά μαχαίρια.

Ένδοξα Περισσεύματα Φαγητού

Το καλύτερο μέρος κάθε μπάρμπεκιου ή οικογενειακής γιορτής, είναι τα περισσεύματα. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να απολαύσετε τους καρπούς του κόπου σας ακόμα και μετά το μεγάλο γεύμα, αποθηκεύοντας τα υπόλοιπα κρέατα σε δοχεία τροφίμων που μπορούν να τοποθετηθούν στο φούρνο μικροκυμάτων ή στην κατάψυξη, για μελλοντική κατανάλωση. Και αν έχει απομείνει αρκετό φαγητό, μην ξεχάσετε να επιλέξετε μερικά επιπλέον φθηνά δοχεία με καπάκι, για να τα δώσετε στους καλεσμένους σας!

Καλή Τσικνοπέμπτη σε όλους!

<